[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره كنفرانس :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: برقراري ارتباط :: راهنماي پايگاه ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
درباره کنفرانس::
سازمان کنفرانس::
برگزارکنندگان و حامیان::
شرکت در کنفرانس::
ارسال مقاله::
برنامه‌های جانبی::
برقراری ارتباط::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: جلد 1، شماره 1 - ( مجموعه مقالات همایش ملی توسعه پایدار جزایر ایرانی خایج فارس 1403 ) ::
جلد 1 شماره 1 صفحات 0-0 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی جغرافیای سیاسی تنگه ها با محوریت تنگه راهبردی هرمز
مهران کرمی*
دانشگاه تهران ، karamimehran616@gmail.com
چکیده:   (29 مشاهده)
در زبان ساده تنگه به آبراهه‌ای گفته می شود که دو دریا را به هم وصل می‌کند، و باعث ارتباط بین کشورها با استفاده از کشور واسطه ی درای تنگه می گردد. این آبراهه ها، از اهمیت بسیار زیادی در روابط تجاری، اقتصادی، نظامی، فرهنگی و سیاسی کشورها برخوردار هستند به گونه ای که اگر این تنگه توسط کشور مالک آن و یا سایرین بسته و یا محدود گردد کشورهای استفاده کننده و ذینفع آن ضررهای اقتصادی و سیاسی قابل توجهی را متحمل می شوند، تنگه‌ها در مسیرهای آبی نقش میانبر را دارند و مسیرهای دریایی را کوتاه‌تر می‌کنند. در برخی از موارد، این عوارض زمین‌شناسی، در نزدیکی منابع طبیعی ارزشمند قرار دارند، این عوارض زمین‌شناسی، معمولا به دلیل جابجایی‌های صفحات تکتونیکی پوسته زمین در دریا تشکیل می‌شوند. به همین دلیل، بخشی از صادرات و واردات کشورها، از طریق تنگه‌ها صورت می‌گیرد. در این پژوهش چند نمونه از تنگه های راهبردی در سطح آب های جهان را مشخص نموده ایم، ابتدا تنگه هرمز، در جنوب ایران و در سواحل خلیج فارس واقع شده است که بخش عمده‌ای از صادرات نفت و گاز جهان، با عبور کشتی‌های باربری از روی این تنگه انجام می‌شود، دوم تنگه جبل الطارق، سوم تنگه بسفر، چهارم تنگه مالاکا و پنجم تنگه باب المندب تنگه‌ی باب المندب در جنوب یمن (بین دریای سرخ و اقیانوس هند)، که در ادامه پژوهش به صورت کامل به ابعاد آن ها پرداخته می شود؛ در این پژوهش سعی بر آن شده در کنار بررسی تنگه های مطرح جهان به تنگه راهبردی و استراتژیک هرمز به صورت اساسی پرداخته شود.در زبان ساده تنگه به آبراهه‌ای گفته می شود که دو دریا را به هم وصل می‌کند، و باعث ارتباط بین کشورها با استفاده از کشور واسطه ی درای تنگه می گردد. این آبراهه ها، از اهمیت بسیار زیادی در روابط تجاری، اقتصادی، نظامی، فرهنگی و سیاسی کشورها برخوردار هستند به گونه ای که اگر این تنگه توسط کشور مالک آن و یا سایرین بسته و یا محدود گردد کشورهای استفاده کننده و ذینفع آن ضررهای اقتصادی و سیاسی قابل توجهی را متحمل می شوند، تنگه‌ها در مسیرهای آبی نقش میانبر را دارند و مسیرهای دریایی را کوتاه‌تر می‌کنند. در برخی از موارد، این عوارض زمین‌شناسی، در نزدیکی منابع طبیعی ارزشمند قرار دارند، این عوارض زمین‌شناسی، معمولا به دلیل جابجایی‌های صفحات تکتونیکی پوسته زمین در دریا تشکیل می‌شوند. به همین دلیل، بخشی از صادرات و واردات کشورها، از طریق تنگه‌ها صورت می‌گیرد. در این پژوهش چند نمونه از تنگه های راهبردی در سطح آب های جهان را مشخص نموده ایم، ابتدا تنگه هرمز، در جنوب ایران و در سواحل خلیج فارس واقع شده است که بخش عمده‌ای از صادرات نفت و گاز جهان، با عبور کشتی‌های باربری از روی این تنگه انجام می‌شود، دوم تنگه جبل الطارق، سوم تنگه بسفر، چهارم تنگه مالاکا و پنجم تنگه باب المندب تنگه‌ی باب المندب در جنوب یمن (بین دریای سرخ و اقیانوس هند)، که در ادامه پژوهش به صورت کامل به ابعاد آن ها پرداخته می شود؛ در این پژوهش سعی بر آن شده در کنار بررسی تنگه های مطرح جهان به تنگه راهبردی و استراتژیک هرمز به صورت اساسی پرداخته شود.
واژه‌های کلیدی: ژئوپلیتیک، تنگه هرمز، جمهوری اسلامی ایران، دریا، خلیج فارس
متن کامل [PDF 956 kb]   (11 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1403/9/13 | پذیرش: 1403/11/15 | انتشار: 1403/11/7
* نشانی نویسنده مسئول: تهران
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

(2025). Studying the political geography of the straits, focusing on the strategic Strait of Hormuz. 3. 1(1),
URL: http://igapg.khu.ac.ir/article-1-25-fa.html

کرمی مهران. بررسی جغرافیای سیاسی تنگه ها با محوریت تنگه راهبردی هرمز 1 1403; 1 (1)

URL: http://igapg.khu.ac.ir/article-1-25-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 1، شماره 1 - ( مجموعه مقالات همایش ملی توسعه پایدار جزایر ایرانی خایج فارس 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
همایش ملی توسعه پایدار از پنجره جزایر ایرانی خلیج فارس (با تاکید بر جزایر بوموسی، تنب کوچک و تنب بزرگ) The National Conference on Sustainable Development of the Iranian Islands in the Persian Gulf (Bomusa, Greater Tunb, and Lesser Tunb)
Persian site map - English site map - Created in 0.15 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4656