این پژوهش با روش تحلیلی-توصیفی نگارش یافته و جمع آوری داده ها به روش کتابخانه ای و اسنادی و رجوع به تارنماهای اینترنتی بوده است و از لحاظ هدف و ماهیت توسعه ای- کاربردی می باشد. در این نوشتار کوشش شده است و هدف پژوهش بر این مبنا بوده است که اهمیت راهبردی، پدافندی ، ژئواستراتژیکی و ژئوپلیتیکی جزایر سه گانه در دکترین پدافندی و نظامی ایران تبیین گردد. همچنین با واکاوی ابعاد تاریخی و حقوقی مناقشه بر سر این جزایر مالکیت بی چون و چرای ایران و مختومه بودن پرونده این مناقشه منعکس گردد. سؤال اصلی پژوهش این گونه طرح شده است: «اهمیت راهبردی و ژئوپلیتیکی جزایر سه گانه به چه میزان بوده و آیا امکان مصالحه و چانه زنی بر سر این جزایر را می توان در سیاست خارجی و دکترین امنیتی کشور ایران مندرج دانست؟». پاسخ موقتی به این سؤال در قالب فرضیه پژوهش بدین صورت طرح گشته است: «جزایر سه گانه با توجه به ادلۀ بی شمار تاریخی و حقوقی، جزء جدایی ناپذیر تمامیت ارضی ایران بوده و هرگونه مبادله در چارچوب امتیازگیری های دیپلماتیک خسران جدی از لحاظ پدافندی ، هژمون بر تنگه هرمز و خلیج فارس ،اقتدار، پرستیژ و ابعاد و مؤلفه های پدافندی و امنیتی برای ایران به دنبال خواهد داشت».
mohsenzadegan A, hoseiniamini H. (2025). An analysis of the prospects of the dispute over the three islands (Boumosi and the Greater and Lesser Tunb) between Iran and the United Arab Emirates; focusing on the legal, strategic, security, and defense dimensions. 3. 1(1), URL: http://igapg.khu.ac.ir/article-1-59-fa.html
محسن زادگان امیر، حسینی امینی حسن. تحلیلی بر دورنمای مناقشه جزایر سه گانه (بوموسی و تنب بزرگ و کوچک) میان ایران و امارات متحدۀ عربی؛ با تمرکز بر ابعاد حقوقی، استراتژیکی، امنیتی و پدافندی 1 1403; 1 (1)